Like Stronghold #8: Knights and Merchants I–II.

A rovatban a Stronghold játékokhoz hasonló grafikájú, hangulatú, felépítésű, témájú; valós idejű stratégiai játékokról írok pár szót. A netes, vagy más platformokra írt, hasonló játékokat mellőzöm; szigorúan a PC-sekre koncentrálok.

Az első részt 1998-ban (The Shattered Kingdom), míg a második részt 2002–2003 körül (The Peasants Rebellion) jelent meg. Minkét epizód teljesen magyar nyelven is megjelent; előbbi Az elveszett királyság, míg utóbbi A parasztfelkelés címmel. A második rész tartalmaz mindent az elsőből, így egyszerre mindkettőt górcső alá veszem...
Illetve, még az elején muszáj felhívnom a figyelmet erre a zseniális modra, mely a Remake nevet viseli, s rengeteg változatosságot ad a játékhoz. :)


A Knights and Merchants: Az elveszett királyság egyjátékos hadjárata 20 pályát tartalmaz, változó nehézségűeket és hosszúságúakat egyaránt. A második rész, A parasztfelkelés egyfajta „gold edition”, vagy játékkiegészítésként is felfogható. Az új hadjárat 14 önálló pályát tartalmaz, de az eredeti 20 pálya (néhol módosítva) is megtalálható benne. Ezen kívül új épületek és egységek kerültek a játékba. Szemben a legtöbb RTS játékkal, a KaM csak egyfajta néppel játszható, így mindig csak egy fejlesztési irány használható.
A történet Anglia angolszász területein játszódik, Krisztus után 1000 környékén. A játékos a király heroldját alakítja, aki városokat és azok katonáit irányítja. Heroldunk a játék első részében megpróbálja visszaszerezni a király fia által elbitorolt területeket, míg a második részben egy felkelést próbál leverni.


A gazdasági rendszer összetett; több nyersanyagból többféle félkész, illetve készterméket lehet létrehozni. A sokfajta erőforrással változatos városképet lehet létrehozni, ahol minden polgárnak megvan a maga feladata, kikre a különböző fegyverekkel és páncélzatokkal ellátott katonai egységek vigyáznak. Minden épületet úttal kell összekötni, máskülönben nem üzemelnek.

Az épületek közt az inasok/ jobbágyok szállítják az erőforrásokat - a szó legszorosabb értelmében. Ellenben más RTS-ekkel, ahol a megtermelt nyersanyag azonnal felhasználható a különböző egységek, termékek, épületek gyártásához/építéséhez, a KaM-ban a jobbágyok felelnek azért, hogy a szükséges erőforrás a megfelelő helyre szállítassék. Pl. a kivágott fát, a favágótól a fűrészmalomba szállítják, onnan a fagerendákat a raktárba, onnan pedig az épületek építéséhez vagy fegyverkészítők műhelyébe szállítják, vagy ahol szükség van rá... A játék ezen része borzasztóan lelassítja, bonyolulttá és nehézzé teszi a játékot - és olykor bosszantóvá is, mikor a sok jobbágy nem tud egymástól közlekedni, mivel csak az utakat használják. Meg kell találni az egyensúlyt a jobbágyok/inasok számánál, ha túl kevés, lassan fog működni a város, de a túl sok, akkor egymást fogják zavarni...
Egy tipp: a játék elég lassú tempót diktál, így érdemes jól a fejünkbe vésni az F8-at, mivel ezzel a billentyűvel jelentősen felgyorsítható a sebesség.


Minden egyes városlakó polgár a fogadóban étkezik, a katonáknak viszont inasok hada hordja az élelmet, ennélfogva a hadsereg méretét a város kiterjedése nagyban meghatározza. Ez a játék egy másik nehéz, és bosszantó része, mivel a katonák előszeretettel halnak éhen, minden szó és figyelmeztetés nélkül. Kénytelenek vagyunk sűrűn ránézni egy hadtestre, hogy megvizsgáljuk éhségszintjüket.


Embereink száma nincs maximalizálva, egyedül az előállított élelemtől függ, hány alattvaló szolgál. Ha az emberek nem kapnak elegendő élelmet, éhínség üti fel a fejét, és sokan megmurdelnek. Ezért érdemes az vendéglőkből többet is építeni, központi helyeken, és az élelmiszer ellátásról is kiemelten kell gondoskodni, különben a birodalom felemészti önmagát. 


A játék rendelkezik többjátékos móddal is, ahol akár 6 játékos is küzdhet egymás ellen, 10 előre meghatározott pályán, amik elsősorban a harcra vannak kiélezve, de jelentős területek maradnak az építkezések számára is. Ha valaki multizni szeretne (és van aktív net kapcsolata), én javasolnám, hogy a fentebb linkelt moddal, a Remakkel tegye ezt, mivel szinte minden pillanatban van aktív szerver, ahol pár percre összemérhetjük erőinket, vadidegen játékosokkal, a világ minden tájáról.


Adatlap:

Fejlesztő(k):   Joymania Entertainmen
Kiadó(k):Interactive Magic; TopWare Interactive
Tervező(k):Peter Ohlamm, Adam Sprys
Motor:
PlatformokMicrosoft Windows, Mac OS, Linux, Amiga
Kiadási dátumThe Shattered Kingdom: 1998. szeptember. 18.
The Peasants Rebellion
: 2002. április 5, 2005. november 5.
Kiegészítők: 
Magyarítás:a játékok magyar nyelven jelentek meg. Az első rész, Az Elveszett Királyság, a második rész, A Parasztfelkelés címmel.

Minimális gépigény

CPU: Pentium 300 MHz
RAM: 64 MB RAM
GPU: 4 MB-os grafikus kártya
OS: Windows 95/98/2000/ME/XP
HDD: 90 MB merevlemez kapacitás
Hang: 16 Bit-es hangkártya
DirectX:  DirectX® 8
ODD: 4X CD-Rom
Hálózat: 56.6 Kbps or better modem for online play
Ajánlott
periféria:  
egér, billentyűzet

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése