Like Castle Attack #1: CastleStorm

A rovatban a Castle Attack-hoz hasonló játékokról írok pár szót. Netes, pc, vagy más platformokra írt, lényegtelen, csak a játékélmény számít.

Mi más játékkal is indíthatnám, eme rovatot, mint a magyar Zen Studios által fejlesztett várvédő játékával, a CastleStorm-mal. A játék 2013-ban debütált, s bár mind a kritikusok, mind a játékosok körében, zömében pozitív fogadtatásra lelt, nem sikerült felverekednie magát a kult játékok közé.


A flipperjátékairól ismert hazai fejlesztőcsapat, a Zen Studios gondolt egyet, és létrehozta a
valósidejű, stratégiai, várostrom játékok új generációját, amely több, mint a hasonszőrű tower defense játékok; melyek hagyományosan, szimplán arról szólnak, hogy van egy várad, melyet védened kell, az egyre nagyobb számban záporozó, egyre erősebb ellenségtől.  Bár a CastleStorm nem találta fel a spanyol viaszt, e tekintetben, mégis egyedülálló, mivel több játékelem beépítésével, átemelték a köznapi várvédős játékok várfala felett, és egy sokkal komplexebb játékélményt hoztak el általa.

A CastleStorm egy kicsit Tower Defense, kicsit Angry Birds, és Worms Armageddon; kicsit stratégia, és szerepjáték; egyaránt oda kell figyelnünk benne, hogy mely egységekkel és fegyverekkel rendelkezzünk; figyelni kell a kastélyunk felépítésére, a varázslatok erősségére, a katonák, fegyverek és varázslatok fejlesztésére; valamint a játékterep sem elhanyagolható tényező, mivel több pálya is más, és más stratégiát kíván meg a játékostól. A meseszerű történet mellé rajzfilmes látványvilág, és jó pár aranyos poén is párosult.


Lovagok és Vikingek oldalán is harcba szállhatunk, hogy megvédjük kastélyunkat a gaz ellenség folyamatos támadásaitól. A mi feladatunk, hogy mihamarabb leromboljuk az ellenfél erődjét, mint ahogy ő tenné azt a sajátunkkal, ennek érdekében pedig különféle lövedékeket vághatunk hozzá a falakhoz, az embernagyságú dárdáktól kezdve, a gránátalmán keresztül, a szivárvány-füstöslukú birkákig behatárolólag. Minden fegyver egyéni újratöltési idővel, és támadóerővel rendelkezik, így jól meg kell válogatni, hogy melyikeket használjuk. Fejlesztésekkel, persze javíthatunk majd az eszközökön, de az arany ennél a játéknál nem a fán terem, szóval csak csínján a költekezéssel.

A történet szerint, a hőskorban a lovagok és vikingek végeláthatatlan háborút vívtak egymással. Mikor a béke istennője szemtanújává vált, a kegyetlenkedéseknek, két könnycseppet hullajtott a földre, melyek kristályokká alakultak. A kék kristály a lovagokhoz került, a vörös a vikingekhez, és így ideiglenesen béke költözött a vidékre.
 Kb. ötven évvel ezután kapcsolódunk be a világba, a lovagok oldalán. A vikingek mozgolódni kezdtek, és apró csoportokban kezdik ostromolni a kastélyunkat. A kristályunkra fáj a foguk, amiért mindenféle bestiákat is képesek bevetni.



A játék során különböző fegyverek, egységek, hősök, varázslatok és szobák válnak elérhetővé, melyeket tovább fejleszthetünk aranyért cserébe. Ezt a pályákon leölt ellenfelek után gyűjtögetjük majd, ám érdemes is gyűjtögetni a fontosabb fejlesztésekhez, mert olyan sokat nem fogunk kapni, főleg, nehezebb szinteken.
  Ahhoz, hogy egy új egységet használhassunk, először is el kell helyeznünk a hozzá tartozó helységet a kastélyunkban. Maximum 5 egység alkalmazása lehetséges, így megfontoltan kell válogatnunk a kasztok közt.
 Tapasztalataim szerint a varázslatok nem sok vizet zavarnak. Simán végig lehet vinni nélkülük a szinteket, maximum egy-kettő van, ahol vagy egységeket, vagy lövedékeket nem használhatunk, ott segítségünkre lehetnek.

A játékban megépíthetjük/ átépíthetjük saját kastélyunkat is, amelyhez különböző szobákat, bástyákat, és megerősített falakat használhatunk. Érdemes minden új szoba-, illetve katonai egység feloldásánál újraterveznünk kastélyunkat, a legjobb hatékonyság érdekében. Minden extra helységből elég egyet elhelyezni a kastélyunkban, mivel ha többet rakunk le, attól nem lesz jobb, vagy gyorsabb az adott képesség. A fontosabb helységeket, a támadóktól távolabb; belülre és alulra érdemes helyezni, és a külső részeket pedig jól megpakolni védőfalakkal.


Végeredményben, az ellenséget többféleképpen is legyőzhetjük: ellophatjuk a zászlóját, elpusztíthatjuk a várát vagy elvégezhetünk egy játék által előre kitűzött célokat. A cél eléréséhez használhatunk számos fegyvert, egységet, hőst, és varázslatot, s mindezt 10-12 látványos, rajzfilmszerű pályán, emellett a játék kapott egy online többjátékos és co-op módokat is, szóval egy darabig el lehet szórakozgatni ezzel a progival.

Mindent összevetve, nekem bejövős volt, bár kb. 2-3 óra alatt kivittem, úgy hogy közben több más dolgot is csináltam. Újrajátszási-faktort a többjátékos mód jelentheti, ha van rá fogékony egyén a közelünkben, érdemes leültetnünk a gép elé, és csatározni vele egy jót.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése